Bierproeverij, Brouwdok Harlingen

Donderdagmiddag 16.00 uur. Op het Oldehoofsterkerkhof verzameld zich een ploegje mannen en 1 vrouw. Een dorstig gezelschap zo blijkt later. Met een busje worden we gebracht naar het Brouwdok in Harlingen, een lokale brouwerij van Gerard en Johan, die inmiddels 7 jaar bezig zijn met het brouwen van diverse bieren en ons een 5 tal bieren van hun eigen brouwsels laten proberen. Naast proeven wordt er ook een eigen bier gebrouwen. De naam ervoor was snel geboren: gemeentepils…

We beginnen de middag met een frisse blonde, de Slim Simmer. Ondertussen verteld Gerard ons over hoe hij op een zolderkamer in Amsterdam begon met zijn eerste bier te brouwen. Na een paar glaasjes stappen we over naar het bockbier uit hun collectie. Ook deze smaakt prima en naar meer. Om me heen merk ik eenzelfde en komen  de verhalen meer en meer over de tafel.

“Us Ale” brengt een mooie volgende anekdote over tafel en smaakt ook prima bij de inmiddels de geserveerde kaas en worst. De US Pale Ale smaakt wederom prima!  Na menig biertje begint bij menigeen de blaas zich te melden en zo komt een loopje op gang naar de m2. Ondertussen gaat het verhaal verder naar de hop-hop-hopvelden en naar het volgende biertje; de Hophûn.

Na 4 verschillende biertjes is het tijd om de beentjes te strekken. Zagen we eerst een gasstel en 2 pannetjes in het klein het brouwproces simuleren, nu wordt het tijd om de heilige graal te bewonderen. Een 200 liter grote “pan”, een 5 tal tanks waar het brouwsel opgeslagen wordt om te gisten tot uiteindelijk één 1 van de bieren, flesjes, doppen, stickers.

We lopen terug en krijgen ons laatste bier aangeboden. Dacht ik aan het begin van de avond nog dat de ideale carrière switch voor me lag, “Beek Bierbrouwerij”, aan het eind van de avond kom ik tot de conclusie dat ik die tijd beter kan stoppen in het opdrinken ervan. Respect voor Gerard en Johan die hun ziel en zaligheid erin stoppen om tot deze lekkere bieren te komen. En bedankt voor de mooie verhalen over jullie passie.