NK veldloop Nisseswaard

Dit jaar organiseert de gemeente Nissewaard het NK veldlopen voor gemeenteambtenaren. Aangezien het vanuit Leeuwarden een end weg is, kunnen de Leeuwarder ambtenaren alleen negen kilometer lopen. Zo hoeven we niet voor dag en dauw op pad en zijn we redelijk op tijd weer terug in Leeuwarden.
Spijkenisse2016aOp de dag zelf zijn er door blessures en  griepgevallen iets minder deelnemers dan dat er op papier staan.  Met veertien mannen en vrouwen rijden we half acht Leeuwarden uit, om half twaalf in Spijkenisse te arriveren. Nadat Anton de startnummers heeft opgehaald en uitgedeeld kunnen de jongeren (leeftijd 40-) zich opmaken voor hun wedstrijd. De rest start pas om kwart over één en heeft nog tijd om iets te eten en te drinken.  De gadgetjagers slaan hun slag en vullen hun tas met sportarmbanden, kauwgom, pennen, bidons en een heuse foto van jezelf op een eland, die door de gemeente Harderwijk wordt gemaakt. Spijkenisse2016bEen mooi staaltje van jezelf in de kijker zetten. Volgend jaar organiseren zij dit evenement.
We zijn benieuwd naar het parcours van vandaag. Want zoals een collega het weet te zeggen: ‘Er is daar geen groen’. Het blijkt een soort van groot weiland, grenzend aan een woonwijk, te zijn waar je talloze slingers en lusjes moet maken en zo nu en dan over een greppel of heuvel moet.
Spijkenisse2016cAls ik in het startvak sta zie ik nergens meer een bekende. Eén keer de andere kant opkijken en je bent elkaar dus zo kwijt. Marijke en Douwe Wiebe zijn net gefinisht en roepen mij iets toe. Ik moet ergens links aanhouden.  Ik snap er niks van. Het blijkt dat zij beiden de aanwijzingen niet goed hebben vertaald, twaalf kilometer hebben gelopen en met een gecorrigeerde eindtijd in de uitslagen worden opgenomen. Beide gezichten staan op onweer. Want er had een top 3 klassering ingezeten.
Als ik een kilometer onderweg ben komt Anton voorbij. Het blijkt dat Lisette en Hanny achter mij zitten. ‘Ik wacht wel even’ roep ik terug. Om even later met zijn drieën verder te rennen. Onderweg gezellig babbelend met Theun van de gemeente Barneveld ‘Is dat Fries wat jullie spreken?’ ‘Echt wel!’ Ans van de gemeente Utrecht: ‘Gaat Leeuwarden dit in 2018 organiseren? ‘Wie weet, we zijn bezig met de voorbereiding’. Met Koster van de gemeente Den Helder ‘Zijn jullie al gefuseerd met Leeuwarderadeel?Spijkenisse2016
Voordat we er erg in hebben zijn de negen kilometer voorbij en wacht ons een verrassing aan de finish. Jannie is als tweede vrouw geëindigd en door Radio Rijnmond geïnterviewd.  Maar het blijkt dat ze verkeerd is gestuurd door omstanders en de tweede lus (van drie kilometer) heeft overgeslagen. Balen voor Jannie maar wij liggen in een deuk als we het horen en de foto’s zien.
Toch hebben we een winnaar in de groep. Johannes is bij de heren 40+ als eerste binnengekomen. Een superprestatie.
Na de douche is er nog net tijd voor een drankje en een versnapering voordat we ons opmaken voor de reis terug. Die duurt langer dan voorzien. Veel file. Spijkenisse2016e
Tot twee keer toe wordt het restaurant in Leeuwarden gebeld dat we iets later arriveren. Daar aangekomen kunnen we onder het genot van een heerlijke maaltijd nog napruttelen over hoe gezellig zo’n dag met elkaar is, hoe je het voor mekaar krijgt om verkeerd te lopen, dat de ondergrond best wel een knollenveld was, de loop verder prima georganiseerd was en dat, als het aan ons ligt,  het NK Veldloop voor Gemeenten in 2018 in Ljouwert plaatsvindt.