Verslag wintersport reis Maria Alm 2016

Donderdagavond, snel nog een warme hap, laatste spullen in de koffer, kussen en deken onder de arm en dan richting station. Het wintersportreisje met de PV kan beginnen. Zodra ik de bus in het vizier heb constateer ik dat niet om onze eindbestemming heen kunt. De fel oranje gekleurde bus vol met stickers laat zich raden. De bus zit al vol met collega’s en pensionarissen, allen voorzien van tassen met inhoud die de nachtelijke tocht moeten veraangenamen. Er volgen nog wat instructies over de regels in de bus en iets over broekje 1, broekje 2 en weg zijn we. Hmmmm………..maar goed dat het donker is in de bus.

wintersport 2016 bus

De nachtelijke uurtjes vergeten we snel zodra de eerste besneeuwde bergen in het ochtendgloren, zich met een waterig zonnetje aandienen. In het hotel Salzburger Hoff staat ons een chaotisch ontbijt te wachten, gevolgd door een verkleedpartij op de gang. Onze kamers komen in de loop van de middag beschikbaar. Even slikken dus.

In bezit van de skipas worden alle bestelde onderdelen bij de Intrasport in het gezellige dorpje Maria Alm gescoord. Groepjes wandelaars, skiërs en wat nog meer worden ondertussen gevormd. Het gebied heeft voor elk wat wils.

De skiklas voor beginners start met het zich eigen maken van termen als Superman, Pizzapunt en Ploeg, anderen vermaken zich uitstekend op de blauw/rood en zwarte pistes. Maar ook met koffie, heißen Kakao mit Schlagsahne, goulashsuppe of een ordinair bord patat met curry en braadworst, weggespoeld met een glas Skiwasser. De intense blauwe lucht met weinig wind maakt het ook voor de wandelaars en de vele fotograven tot een superdag. Dit in tegenstelling van weersvoorspellingen vooraf.

wintersport 2016 4
Aan de ronde tafel in de après ski bar zorgt het bier, de wijn en de snaps dat de laatste barrières worden beslecht, integratie met de locals volgt al snel……..sssttttttt we gaan hier niet uit de school bar klappen. Na de groenteburger of varkensvlees in roomsaus haken verrassend genoeg de grootste feestnummers als eerste af.

Rise en shine, weer een zonnige, maar wel wat winderige dag. Na een goed ontbijt worden de activiteiten van gisteren herhaald. Sommige wandelaars gaan met de kabelbaan naar boven om de skisfeer te proeven. Anderen wagen zich aan een lange steile wandeling. Een ski-app wordt hier en daar ingericht. “Ervaren” skiërs ondernemen de Koningstour” en “licht-donkerblauwrode” ski jassen zijn opeens oververtegenwoordigd op de piste. De Vlaamse Christof kan maar geen afscheid nemen van zijn overijverige klasje en neemt ze mee naar een funpark. Complimenten voor de beginners!

Tijdens de maaltijd kondigt Aukje de bonte avond aan en voor we het weten laten we ons, na de gebacken Leberkäse, verleiden om ons in tweetallen te transformeren tot helikopter, koala of kangoeroe. Zo….. de lachspieren en andere spieren zijn opgewarmd, dus gaan we richting Olglerkeller voor meer Oostenrijks vermaak. Men stelt ons niet teleur, een verzameling van lederhozen en dirndl jurkjes hossend op de plaatselijke band “Die 3 Verschärft’n”, wat wil je nog meer. De rest van de nacht laat ik aan de fantasie van de lezer over.

Wintersport 2016 bier

Gruß gott. De laatste dag Maria Alm alweer. Sneeuw, afgewisseld door iets droogs. Nadat we door de onvriendelijke gebrilde serveerster gesommeerd zijn de ontbijttafel te verlaten, worden de koffers in de kelder verzameld. De plaatselijke middenstand doet goede zaken. Anderen geven zich opnieuw over aan ski en snowboot. De avond valt, de oranje, bestickerde skibus verschijnt weer. Tijdens de mededelingen van de buschauffeur lijkt het of we even in contact zijn met een bekende 0900 lijn.

De tijd in de bus wordt gedood we met het 30 secondsspel. Nadat we geconstateerd hebben dat Roos met haar muts is vergroeid, wordt het steeds stiller in de bus. Een voorspoedige reis volgt, totdat Leeuwarden in zicht komt……. we staan in de file! De afhalers moeten nog even geduld hebben. De zon schijnt volop, met een gevoel van minstens een week te zijn weggeweest nemen we afscheid van elkaar.

wintersport 2016 uitzicht