Verslag winter(sport)reis Axamer Lizum

Op donderdag 12 maart staat de bus om ongeveer 5 uur ’s middags klaar om ons naar Oostenrijk te brengen. Iedereen is in een licht opgewonden stemming, ‘it giet oan’ , we gaan naar Oostenrijk om te skiën, 3 lange dagen!
Omstreeks 6 uur vertrekt de bus richting Heerenveen om daar nog een paar laatste collega’s op te pikken. De bus rijdt voortvarend onder een gezellige stemming de nacht in, dit na een paar stops. Op enig moment dempen de gesprekken en klinkt er hier en daar gesnurk, we zijn in rust.

’s Ochtend omstreeks 7.30 uur komen we na het passeren van de Fernpass en een prachtige zonsopkomst aan in hotel Olympia in Axamer Lizum en nuttigen we een ontbijt. (Speciaal voor de winterspelen van 1964 is hoog in de bergen, boven het gemoedelijke bergdorpje Axams een skigebied Axamer Linzum aangelegd, lengte pistes 41 km).
Na het ontbijt wat huishoudelijke mededelingen en  het echte werk  kan beginnen, genieten van het wandelen, snowboarden en skiën, wat men maar wil. De skipassen worden uitgereikt en de ski’s kunnen worden uitgepakt/gehuurd. We zijn er klaar voor.

Naar boven, ruim 2340 meter hoog en met een treintje bereikbaar ontwaren we een prachtige witte wondere stille wereld. Het is er schitterend met ruige bergkammen en een kwaliteit sneeuw, waar een skiër van watertandt, onder een strakblauwe hemel met een stralende zon. Hier kunnen we uitrusten onder het genot van een hapje en een drankje op het terras van het restaurant op met schapenvachten beklede ligstoelen en fleecedekens, dat lukt vrij aardig 😉
Met veel plezier en genoegen is iedereen druk. De pistes zijn goed te doen, er zijn blauwe, rode en aan de overkant van de berg zwarte pistes. Voor de minder ervaren skiër is er nabij het hotel een beginnerspiste. Een enkeling neemt les om het skiën beter onder de knie te krijgen of om vertrouwen in eigen kunnen terug te krijgen.
Na een eerste dag is er après ski in de gezellige stube van het hotel, een lekker verkoelend biertje, glas jägerthee of glühwein gaan er nu wel in. Heerlijk, de stemming zit er goed in. Er wordt gekletst, gezongen, gedanst met veel vrolijkheid.

Rond de klok van 7 uur staat het buffet klaar en kunnen we aanschuiven. We hebben allemaal wel trek, immers de hele dag buiten en bewegen maakt ‘ropperig’ (hongerig) . Na het eten gaan we nog met een aantal mensen naar de stube waar we worden getrakteerd op muziek van een heuse DJ uit eigen gelederen, erg verrassend, onze Jelke! Hij heeft ongekende kwaliteiten als DJ. Hij mag zijn gang gaan en maakt er een grandioze en spectaculaire avond van . Wat kunnen we met elkaar toch gezellig zijn 😉

De volgende ochtend vertrekt er een groep met de bus naar Innsbrück om de stad te gaan bekijken. Het wordt een prachtige dag met opnieuw goed weer. Innsbrück is een schitterende stad met mooie gebouwen. Voldaan komen ze na een dagje Innsbrück weer in het hotel aan.
De rest gaat weer snowboarden, skiën of brengt de dag boven door, het is opnieuw schitterend weer met behaaglijke temperaturen op de berg. De niet skiërs nestelen zich hier lekker in een ligstoel en worden getrakteerd op een 1e rangs plek van de ‘Open Faces freeride contests’ wedstrijd. De bergkam tegenover het terras van het restaurant moet worden bedwongen door snowboarders en skiërs. Op een groot scherm, bij het terras opgesteld kunnen we dit alles ook volgen. Hier en daar erg lelijke valpartijen, maar wonderwel staan de meeste na een val gewoon weer op en gaan door. Intussen werden we door een DJ van muziek voorzien. De rust die de anders zo stille bergkammen uitstralen is even ver te zoeken. Toch was het al met al geweldig om mee te maken.
Ons eigen snowboarder Marc kwam echter ongelukkig ten val, hij deed overigens niet mee aan de wedstrijd mocht u dat denken en brak hierbij helaas zijn ellepijp. Hij moest dus worden gegipst. Hij heeft als ‘wandelaar’ toch wel kunnen genieten vertelde hij, gelukkig maar. We wensen Marc een voorspoedig herstel!

Na weer een spectaculaire dag was het wederom goed toeven in de stube en brachten de meesten weer een heel gezellige tijd met elkaar door, drankje, zingen en dansen en voor het buffet werd de inwendige mens van tevoren nog even van een garnituurtje voorzien.
Met het buffet achter de knopen, hebben een aantal de disco/stube bezocht, ook de wintersporters van Cofely groep afdeling Zaandam waren aanwezig. Er werd weer volop gedanst en vrolijk werd de avond afgesloten.

Na het ontbijt de volgende ochtend, en dag van vertrek om 8 uur ’s avonds moesten we onze kamers uitruimen. De schoonmaak voor de volgende groep gasten stond op stapel. Voor zowel de dames als de heren werd er een kamer beschikbaar gesteld om onze koffers neer te zetten en na deze dag te kunnen douchen verkleden etc.
Ook deze dag kon er weer volop geskied, gesnowboard en/of gewandeld worden, wel was het ondanks volop zonneschijn toch wat kouder door een iets straffe wind. Gelukkig waren de ligstoelen van vachtjes en fleecedekens voorzien, lekker. In de luwte was het overigens nog fantastisch toeven.

Om half 6 konden we onze koffers en ski materiaal weer naar de bus brengen en konden we aansluitend het diner nuttigen. Zo rond de klok van 8 uur zijn we voldaan en met een tevreden gevoel uit Axamer Lizum weggereden. Na nog wat gekletst te hebben en een aantal stops verder werd het rustiger in de bus, tot uiteindelijk stilte. De nacht viel in en onze buschauffeur bracht ons ongemerkt verder richting Leeuwarden. De reis ging voorspoedig en snel. In Heerenveen zijn een aantal mensen uitgestapt en zo rond de klok van kwart voor 8 op maandag 16 maart waren we in Leeuwarden. In Leeuwarden werd de bus uitgeladen en ging na afscheid genomen te hebben, ieder zijn weegs.